Slovensko kulturno društvo Lipa, Zadar Put Bokanjca 29, 23000 Zadar

head-zadar

SKD Lipa osnovano je 27. prosinca 2004. na inicijativu Darje Jusup , Marjane Mirković i riječkog društva Bazovica. Darja Jusup, kao prva predsjednica, uspješno vodi Društvo već 13 godina koje danas broji oko 85 članova iz različitih krajeva Zadarske županije, iz Zadra, Poljica, Kožina, Škabrnje, otoka Ugljana i Vira, Privlake, Biograda, Turnja i drugdje.
Odmah nakon osnivanja, 2006. godine, Društvo se predstavilo na prvom Međunarodnom danu kulturne različitosti, gdje sudjeluje već 12 godina i predstavlja tradicionalna slovenska jela te organizira nastupe folklornih, pjevačkih, harmonikaških, tamburaških i citrarskih skupina iz kulturnih društava Slovenije i Hrvatske.
Od 2006. godine Društvo sudjeluje i u Mostu prijateljstva, glasilu Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije.
Lipa je uspostavila kontakte i pripremila nastupe s više od 30 društava iz Hrvatske i Slovenije. Najznačajnije aktivnosti su likovna kolonija u Turnju, koja od 2008. godine u svibnju privlači amaterske i akademske slikare iz slovenskih društava u Hrvatskoj, kao i učesnike iz Slovenije. Svoja djela umjetnici predstavljaju na izložbama s bogatim kulturnim programom, u okviru međunarodne suradnje, na sajmovima cvijeća, brodovima kulture, na noćima muzeja i humanitarnim akcijama. Ove godine održana je već deseta kolonija pod vodstvom Jože Arzenšeka, koji ujedno i vodi likovnu sekciju Društva.
Redovito djeluju i planinarska sekcija koju vodi Rafaela Štulina, fotografska sekcija pod vodstvom Katarine Bezić i literarna sekcija koju vodi Andreja Malta.

OSNOVNI PODACI:
Predsjednica: Darja Jusup
Predsjednica Nadzornoga odbora: Katarina Bezić
Adresa: Put Bokanjca 29, 23000 Zadar
Mobitel: +385 (0)91 5914-147
E-mail: zadarlipa@gmail.com
FB stranica: Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar
OIB: 79687957355