head-varazdin

Slovensko kulturno društvo Nagelj, Varaždin Stanka Vraza 4/III, 42000 Varaždin

    Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ osnovano je 2008. godine te okuplja Slovence na prostoru Varaždinske županije. Inicijatorica je bila Barbara Antolić Vupora, predsjednica tadašnjeg Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, a prvi predjsednik Marijan Husak. Od 2013. godine društvo vodi Martina Lesjak. Društvo organizira različita kulturna i stručno-znanstvena događanja. Društvo je sudjelovalo u europskom projektu 3M Mura-Media-Minority.
    Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ povezano je i s lokalnom zajednicom te je jedan od inicijatora uvođenja slovenskog jezika kao izbornog predmeta u Drugu gimnaziju u Varaždinu, a u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije te na inicijativu Barbare Antolić Vupora započelo je i projekt Učenje slovenskega jezika in kulture v Varaždinski županiji. Projekt je pokazao značajne rezultate, pa je u školskoj godini 2018/2019. proširen i na prostor Međimurske županije.

Picture16

Proslava povodom slovenskog kulturnog praznika, 2019.

Tekst preuzet iz kataloga: Riman, B. (2022): Sosedje Slovenci : Slovenci na Hrvaškem = Susjedi Slovenci : Slovenci u Hrvatskoj. Inštitut za narodnostna vprašanja, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, COBISS.SI-ID – 105036291

Slovensko kulturno društvo Nagelj, Varaždin
Stanka Vraza 4/III
42000 Varaždin
Hrvatska
OIB: 08265109227

Predsjednica: Martina Lesjak
Potpredsjednica: Ivana Dolenec

skd.nagelj@gmail.com
FB stranica: SKD NAGELJ