Slovensko kulturno društvo Ajda, Umag Trgovačka 6, 52470 Umag

head-umag

SKD Ajda najmlađe je slovensko kulturno društvo u Hrvatskoj koje je osnovano 2011. godine. Član je Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj i Koordinacije istarskih slovenskih kulturnih društava.
Društvo čuva i njeguje slovenski, slovensku kulturu i identitet, kako svojim radom tako i čitanjem knjiga na slovenskom, osnivanjem slovenskih literarnih kutaka u knjižnicama i organiziranjem tečajeva slovenskoga jezika i na taj se način dokazalo u kulturnom životu Umaga i okolice. Nastupa i u drugim krajevima Istre i Hrvatske, u Sloveniji i BiH.
Članovi Društva dvaput su gostovali u emisiji Dobro jutro, RTV Slovenija. 16. lipnja 2015. su u ljubljanskom studiju otpjevali pjesmu Škrjanček po kojoj su postali prepoznatljivi, dok je 7. rujna 2016. televizijska ekipa u Umagu snimila predstavljanje Društva; zbor je pjevao slovenske narodne pjesme, stol je bio prepun tradicionalnih jela i slastica. I RTV Koper – Capodistria od samih početaka prati djelovanje Društva, snima emisije o događanjima u društvu i objavljuje priloge o Ajdi na portalu za Slovence u susjednim državama i diljem svijetu (http://svsd.rtvslo.si/).
Četiri glavna tradicionalna događaja za Društvo su: Prešernov dan s gostovanjem poznatog slovenskog pisca, svečani koncert zbora Ajda i gostujućih umjetnika u povodu svibanjske obljetnice djelovanja Društva, sudjelovanje na prekograničnom susretu slovenskih kulturnih društava iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre, sudjelovanje na Danima slovenske kulture u Istri, tijekom trećeg tjednu listopada kad se na susretima istarskih slovenskih kulturnih društava svakoga dana nešto događa: koncert, balet, literarna večer, dramska predstava, film.
Najpopularnija skupina u Društvu je Ženski pjevački zbor Ajda. Čini ga 20 amaterskih pjevačica pod vodstvom Vesne Car. Počeci su bili spontani, članice Društva su nakon svake priredbe pjevušile narodne pjesme, a ozbiljne probe počele su nakon gostovanja sarajevske Camerate slovenice i pozivu na Cankareve dane u Sarajevo. Otad se nižu nastupi: 2017. godine zbor je prvi put nastupio na priredbi Primorska poje i otvorio koncertnu večer 3. ožujka u Dobrovu.
Literarna skupina o svim događajima izvještava na FB i u različitim časopisima.
Kulinarska skupina pod vodstvom Monike Vračar nakon svake priredbe predstavi tradicionalna slovenska jela i slastice; posebno je poznata po dobroj slovenskoj potici.
Folklorna skupina pod vodstvom Evelin Semeši lani je prvi put nastupila na Sveslovenskom susretu u Opatiji i dobila veliki aplauz.

OSNOVNI PODACI:
Predsjednica: Danica Bojković
Upravni odbor: Danica Bojković, Vesna Car, Vida Ferlin, Neža Učkar, Irena Blažić, Monika Vračar i Vesna Šereš
Nadzorni odbor: Eva Vrtovec, Jasna Majdak, Bojan Rot
Mobitel: 00 385 (0) 91 255 7885
E-mail: skdajda.umag@gmail.com
Adresa: Trgovačka 6, 52470 Umag
OIB: 91275931356