Slovenski dom, Kulturno prosvjetno društvo Bazovica, Rijeka Podpinjol 43, 51000 Rijeka

head-rijeka

Slovence u Rijeci povijesni izvori spominju već u 15. stoljeću. Početkom 19. stoljeća šesnaestina stanovništva govorila je jednim od slovenskih narječja. Nakon drugog svjetskog rata Rijeka je postala najveće pristanište i industrijsko središte, što je pokrenulo novi val preseljavanja Slovenaca na to područje.
Slovenci u Rijeci su se prvi put organizirano okupili u jesen 1947. godine na inicijativu učiteljice Zore Ausec i osnovali Slovensko kulturno-prosvjetno društvo. Nazvali su ga Bazovica, prema kraju gdje su pale prve slovenske žrtve fašizma. Članovi su tijekom vremena postizali značajne uspjehe na glazbenom, plesnom i dramskom području.
Kad su nekadašnje republičke granice postale državne, Slovenci u Rijeci postali su nacionalna manjina u stranoj državi, zato je rasla potreba za pripadnošću svome narodu. Slovenski dom Bazovica širom je otvorio vrata svima koji su osjetili da će u njemu moći osjetiti djelić domaćeg kraja, govoriti materinjim jezikom i amaterski se baviti kulturom kako bi sačuvali narodne običaje.
KPD Bazovica u novoj državi Hrvatskoj više nije samo mjesto za ljubitelje slovenske kulture. Konzularnim danima koji se održavaju u organizaciji slovenskoga veleposlanstva u Hrvatskoj i mnogim općenitim informacijama o Sloveniji, prerastao je u pravo informativno središte za sunarodnjake sa šireg područja Kvarnera, otoka, Istre i Gorskog Kotara.
Društvo ima 2500 registriranih članova, od kojih je 150 aktivnih i djeluju barem u jednoj od jedanaest amaterskih skupina koje su (svaka za sebe) vrlo aktivne. Te skupine su:

• Mješoviti pjevački zbor
• Dramsko-recitatorska skupina
• Planinska skupina
• Folklorna skupina
• Plesna skupina
• Fotografska skupina
• Omladinska skupina
• Glazbena skupina
• Skupina za istraživanje slovenske kulturne baštine
• Likovna skupina

U našim prostorijama pod okriljem Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta RS održava se i dopunska nastava slovenskoga jezika s kulturom.
U proljeće 2017. godine u prostorijama Slovenskoga doma KPD Bazovica, otvorena je prva podružnica Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane u Hrvatskoj.
Društvo je izdalo četiri knjige, među kojima je znanstvena monografija Slovenski dom KPD Bazovica (na slovenskom i hrvatskom), te dva CD-a Mješovitoga pjevačkog zbora KPD Bazovica.

OSNOVNI PODACI:
Predsjednik: Zvonimir Stipetić
Potpredsjednica: Jasmina Dlačić
Tajnica: Sandra Grudenić  
Telefon: +385 (0)51 215 406 Fax: +385 (0)51 334 977
e-mail: slovenskidom@bazovica.hr
Adresa: Slovenski dom, Kulturno-prosvjetno društvo Bazovica
Podpinjol 43
51000 Reka
Hrvatska

OIB: 07274237903
Web: www.bazovica.hr
FB stranica: www.facebook.com/KPDBazovica/
Uredovno vrijeme: utorkom 10:00-12:00 h i 18:00-20:00 h, te četvrtkom 10:00-12:00h