Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek Alojzija Stepinca 29, 31000 Osijek

head-osijek

Društvo je osnovano 15. studenog 2006. i sada broji 48 članova koji dolaze iz Osijeka i Sllavonije. Redovito djeluju škola slovenskoga jezika i kulture (vodi je Sabina Koželj-Horvat).
Predsjednica je Polonca Margeta
Uredovno vrijeme svaki četvrtak od 17.00 – 19.00 sati
Tajnik društva je Vladimir Margeta
Alojzija Stepinca 29, 31000 Osijek

E-mail: skdstankovraz@gmail.com

Povijest društva
Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek, najmlađe je – osnovano je u studenome 2006. godine. Puno prije, već u prvoj polovici 70 – ih godina, pojedini Slovenci u Osijeku davali su inicijativu za osnivanje Društva.
Nakon niza pokušaja i inicijativa, 15. studenog 2006. godine u Osijeku je osnovano Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz. Danas ima 48 članova i svakoga se dana priključi pokoji novi. Napravljen je ambiciozan kulturni program, koji želi prikazati da Slovenci u istočnom dijelu Hrvatske žele očuvati svoju kulturu i jezik.
U prvom Upravnom odboru je pet članova. Predsjednica društva je spisateljica i prevoditeljica Sabina Koželj-Horvat, potpredsjednik je magistar Damir Kresnik, a članovi Marijana Repušić, Fabijan Marinović i tajnik Zvonko Horvat.
U nadzornom odboru su: Zlatko Marolt, Vlatko Kalapoš i Oto Wilhelm.
Na skupštini je bio prisutan predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc, koji je podupro društvo i obećao pomoć.
Zanimljivo je da su osnivanje toga društva popratili kako slovenski tako i hrvatski mediji. Na Prvom programu Hrvatske televizije u emisiji Panorama prikazano je osnivanje društva o čemu su opširno izvještavali i HRT studio Osijek, Gradski Radio, Radio Plus, Slavonski radio, kao i dnevni tisak Glas Slavonije i Slavonski dom.
U vijestima RTV Slovenija, 29. prosinca 2006. prikazano je osnivanje Društva i intervju s predsjednicom. Mariborski časopis Večer objavio je vijest da će u Društvu djelovati Klub hrvatsko-slovenskoga prijateljstva.
Osječki Slovenci su u prostorijama Društva svečano obilježili Prešernov dan, 8. veljače. Na jesen će početi škola slovenskog jezika za sve zainteresirane. Velika želja članova je da posjete glavni grad Ljubljanu i Bled.

VODEĆI ČLANOVI DRUŠTVA I ORGANIZACIJA DRUŠTVA
Društvo ima predsjedništvo sastavljeno od pet članova koji su ujedno i vodeći članovi:
Predsjednica: Polonca Margeta
Potpredsjednik: Zvjezdana Pernarčić
Članovi predsjedništva:
Željko Gojup
Zlatko Marolt
Zvonko Horvat
Vladimir Margeta, tajnik