Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek Alojzija Stepinca 29, 31000 Osijek

head-osijek

Društvo je osnovano 15. studenog 2006. i sada broji 48 članova koji dolaze iz Osijeka i Sllavonije. Redovito djeluju škola slovenskoga jezika i kulture (vodi je Sabina Koželj-Horvat), literarna skupina i sportska sekcija (voditelj Damir Kresnik).
Predsjednica je Sabina Koželj-Horvat
Uredovno vrijeme svaki četvrtak od 17.00 – 19.00 sati
Tajnik društva je Zvonko Horvat
Alojzija Stepinca 29, 31000 Osijek

Mobitel: +385 (0)91 1828-302
E-mail: skdstankovraz@gmail.com
Web: skdstankovraz.blog.hr

Povijest društva

Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz, Osijek, najmlađe je – osnovano je u studenome 2006. godine. Puno prije, već u prvoj polovici 70 – ih godina, pojedini Slovenci u Osijeku davali su inicijativu za osnivanje Društva.
Nakon niza pokušaja i inicijativa, 15. studenog 2006. godine u Osijeku je osnovano Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz. Danas ima 48 članova i svakoga se dana priključi pokoji novi. Napravljen je ambiciozan kulturni program, koji želi prikazati da Slovenci u istočnom dijelu Hrvatske žele očuvati svoju kulturu i jezik.
U prvom Upravnom odboru je pet članova. Predsjednica društva je spisateljica i prevoditeljica Sabina Koželj-Horvat, potpredsjednik je magistar Damir Kresnik, a članovi Marijana Repušić, Fabijan Marinović i tajnik Zvonko Horvat.
U nadzornom odboru su: Zlatko Marolt, Vlatko Kalapoš i Oto Wilhelm.
Na skupštini je bio prisutan predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc, koji je podupro društvo i obećao pomoć.
Zanimljivo je da su osnivanje toga društva popratili kako slovenski tako i hrvatski mediji. Na Prvom programu Hrvatske televizije u emisiji Panorama prikazano je osnivanje društva o čemu su opširno izvještavali i HRT studio Osijek, Gradski Radio, Radio Plus, Slavonski radio, kao i dnevni tisak Glas Slavonije i Slavonski dom.
U vijestima RTV Slovenija, 29. prosinca 2006. prikazano je osnivanje Društva i intervju s predsjednicom. Mariborski časopis Večer objavio je vijest da će u Društvu djelovati Klub hrvatsko-slovenskoga prijateljstva.
Osječki Slovenci su u prostorijama Društva svečano obilježili Prešernov dan, 8. veljače. Na jesen će početi škola slovenskog jezika za sve zainteresirane. Velika želja članova je da posjete glavni grad Ljubljanu i Bled.
VODEĆI ČLANOVI DRUŠTVA I ORGANIZACIJA DRUŠTVA

Društvo ima predsjedništvo sastavljeno od pet članova koji su ujedno i vodeći članovi::
Predsjednica: Sabina Koželj-Horvat
Potpredsjednik: Mr. Damir Kresnik
Članovi predsjedništva:
Fabijan Marinović
Marijana Repušić
Zvonko Horvat, tajnik